Tags

“Bent u al is gevraagd voor een “Robijn doet de was bij…” reclame?”
Het gebeurd wel eens dat een bekende journalist bij mij op school een gast college komt geven, of word geïnterviewd door studenten, en ook vandaag was dit weer het geval. Vandaag was Maarten van Rossem te gast bij ons op school, en iemand stelde hem de vraag die meteen bij iedereen opkomt als je aan een persoon als van Rossem een vraag kunt stellen.
Of hij al eens gevraagd was voor een “Robijn doet de was bij…” reclame, omdat hij altijd zwart draagt.
“Nee, maar ik heb wel al eens wasmiddel gehad van een VVD jongeren partij.”
Er klinkt gelach, wat niet verbaasd. Van Rossem is een typerend personage in de Nederlandse samenleving, en valt immers niet meer weg te denken. Bekend van onder andere “de slimste mens,” en het nieuwe programma “dream school,” dat vanavond voor het eerst word uitgezonden, is van Rossem niet meer weg te denken uit de Nederlandse media wereld.
“Ik moet wel zeggen, Ik heb een weerzin tegen spijkerbroeken. Net zo’n uniform vind ik dat.”

Ergens moet ik wel zeggen dat onze goede vriend Maarten ergens wel gelijk heeft. We hangen met spijkerbroeken aan elkaar, kunnen ze niet meer wegdenken uit ons straatbeeld, en dat niet alleen. Waar we vergroeid zijn met spijkerbroeken en skinny jeans, zijn we geobsedeerd met onze smartphones, hebben we een verslaving aan al het elektronische zoals een verslaafde aan cocaïne, en voelen we ons zwaar ondergewaardeerd als die ene foto op instagram minder dan twintig likes krijgt.

Met onze vergroeide duimen van het appen en snappen zijn we vergeten te kijken naar hoe we er eigelijk uitzien in de samenleving. Maarten heeft het over een spijkerbroeken uniform, maar als je het aan mij vraagt heeft het spijkerbroeken uniform al lang plaats gemaakt voor iets anders. Waarom mensen in de gaten houden met een simpel uniform, als je er ook een volgapparaat met gps en internet op kan zetten?

Advertisements