Als student geschiedenis kom ik uiteraard wel de nodige dingen tegen die de wenkbrauwen doen fronsen. Een van de dingen die ik onder andere tegen ben gekomen tijdens mijn studie, is de tosti theorie.

Om de tosti theorie te begrijpen moeten we terug naar de man die een bijzondere moord pleegde. Deze moord zou namelijk het begin betekenen van de Eerste Wereldoorlog. Het brengt ons naar een Serviër en nationalist: Gavrilo Princip (1894-1918).

Gavrilo was lid van een organisatie genaamd de Zwarte Hand. Samen zouden zij een aanslag gaan plegen op de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije: Prins Frans-Ferdinand (1863-1914). Het moment dat hiervoor uitgekozen werd was 28 juni 1914. De prins en zijn vrouw zouden samen Sarajevo bezoeken, de hoofdstad van Bosnië. Op precies dezelfde dag werd in Servië het eindigen van de onafhankelijkheid bedacht. Dit zorgde al voor de nodige wrijving.

De beveiliging tijdens het bezoek van Frans-Ferdinand was ronduit slecht. Erg slecht. Toen de stoet door de straten van Sarajevo trok kon een van de studenten met wie Gavrilo de aanslag wilde plegen naar een agent toelopen, vragen in welke auto de kroonprins zat en er een handgranaat naartoe gooien. De handgranaat kwam onder de auto achter die van de prins terecht, waar een groep generaals in zat. Er was een explosie en het programma werd stilgelegd.

Gavrilo had het op een lopen gezet en was in een sandwich zaak terechtgekomen waar hij een sandwich bestelde. Buiten reed er een auto voorbij met prins Frans-Ferdinand en zijn vrouw. De prins had eerst aan het programma van de dag willen vasthouden, maar was op het laatste moment van gedachten veranderd, omdat hij de generaals in het ziekenhuis wilde opzoeken. De chauffeur was net bezig met het keren van de auto toen Gavrilo de sandwich winkel uitstapte. Wat er toen gebeurde is nu geschiedenis.

Nu is de vraag… Wat zou er gebeurd zijn als Gavrilo geen sandwich had besteld, maar een tosti?