Tags

, , , , , , , , ,

In mijn leven heb ik het vaker gehoord: Veel Europese jongeren zijn klaar met Europa en willen graag naar andere werelddelen op vakantie, zoals Noord-Amerika en Azië. Wanneer ik dit aan vrienden in de staat New York vertelde, dan volgde vaak hetzelfde antwoord: “Wat moet je in hemelsnaam in New York komen doen terwijl je in Europa woont?” 

De praktijk heeft voor mij persoonlijk uitgewezen dat we vaak vergeten hoe bijzonder iets is wanneer het voor ons gebruikelijk is: Wij Nederlanders zijn vaak he-le-maal klaar met de molens, terwijl toeristen naar Nederland reizen om juist deze molens te bekijken. Wij als Nederlanders worden vaak verliefd op de skyline van wat vroeger ooit Nieuw-Amsterdam heette, terwijl de mensen daar “Doei!!” denken. Die vinden het niet erg bijzonder.
Dat veel New Yorkers klaar zijn met hun stad betekend absoluut niet dat het niet de moeite waard is om er naartoe te reizen. New York is een prachtige stad om te bezoeken, met veel culturele hotspots en een rijke geschiedenis. Hierom geef ik je mijn do’es and dont’s om flink los te gaan in het prachtige New York!

Does: 

  1. Neem een pakje Nederlandse stroopwafels mee in je koffer. 
    Wanneer je op vakantie of stedentrip naar New York gaat, doe jezelf een lol en stop een pakje Nederlandse stroopwafels in je koffer. Amerikanen zijn namelijk dol op zoetigheid en snoepgoed, al helemaal als het uit een andere cultuur komt. Wanneer ik vrienden tijdens mijn trip naar NYC ging opzoeken had ik voor iedereen een pakje stroopwafels mee, en allemaal zeiden ze hetzelfde: “Hier hebben we ze ook, maar ze zullen nooit zo goed smaken als het origineel. De Nederlandse stroopwafels  zijn immers de echte.”
  2. Een local de weg vragen als je het even niet meer weet.
    Het is menig toerist al overkomen en het zal jou zeker weten ook gebeuren: Verdwaald raken in een metropool als New York. Uiteraard heb je voor een weekje NY geen Amerikaanse telefoon aangeschaft, dus google maps gebruiken gaat ook niet zomaar. Geen nood! Wees niet te beroerd om een local de weg te vragen. New Yorkers zijn trots op hun stad en zijn gewend aan toeristen. Ze hebben liever dat je aan hen de weg vraagt dan dat ze je zien lijden als de verstrooide toerist.
  3. Wi-fi in Manhattan!
    Voor alle internet junkies onder ons: MANHATTAN HEEFT EEN PUBLIEK WIFI NETWERK. Jawel, je leest dit goed. Ik heb dit zelf ook van de locals moeten leren, maar Manhattan heeft een publiek wifi netwerk waar je zonder al te veel moeilijkheden op kan komen. Zoek op Manhattan public (of iets in die trend) terwijl je over Times Square and Broadway loopt, en je wordt niet teleurgesteld. Kan je toch maar mooi live streamen dat je op de trappen bij Times Square loopt 🙂
  4. Eten op 10th avenue.
    Er zijn nogal eens de nodige mensen (Ik zeg niet dat iedereen dit doet, maar hey, ze zijn er) die iets te eten vinden in New York ongelofelijk duur maken. THAT’S NOT NECESSARY. Eten in New York is zo duur als dat je het zelf maakt. Zo is er een plek waar de locals vaak uit eten gaan: 10th avenue. Hier zitten veel leuke restaurantjes waar op vrijdag avond vaak rijen staan om binnen te komen. Toeristen komen hier vaak niet, waardoor er geen typische toeristenprijzen worden gevraagd. Een echte aanrader dus!
  5. Juniors!
    Tijdens mijn trip naar New York heb ik een van mijn favoriete plaatsen leren kennen: Juniors. Juniors heeft het typische American dinner uiterlijk en is beroemd om zijn milkshakes en cheesecakes. GA ER HEEN. Je wordt niet teleurgesteld. Geloof me. Je wordt niet teleurgesteld.
  6. Leuk eten in de foodmarket.
    In Chelsea zit de Chelsea foodmarket, een retro gebouw met verschillende kleine zaakjes binnenin, die van alles verkopen wat met eten te maken heeft. Er zit een pizzeria, een Chinese zaak en zelfs een biologische groentezaak. Als je voor een leuk prijsje (Lees: Hollandse prijzen 😉 ) wilt lunchen is hierheen gaan echt een aanrader.
  7. Het is zo duur als dat je het zelf maakt!
    Wat ik echt wil benadrukken is dat een tripje New York zo duur is als dat je het zelf maakt. Ga je midden op Times Square bijvoorbeeld eten in het Hard Rock Cafe (overigens ook een echte aanrader), dan moet je er niet raar van staan kijken als je minstens 30 dollar kwijt bent voor je avond eten, maar in tegenstelling tot dat had ik bijvoorbeeld een heerlijke deli om de hoek waar ik American pancakes met wat te drinken kon halen voor 6 dollar. Ook kraampjes op straat geven je de mogelijkheid om voor een duppie wat te eten te halen. Eten in New York is dus zo duur als dat je het zelf maakt. Maak dus bewuste keuzes in wat je precies wilt.
  8. Broadway for broke people
    Oké. Musical fans opgelet. Iedereen zal er wel van op de hoogte zijn dat New York beroemd is om nog een andere reden: Broadway. Het musical walhalla. Nu is er alleen een klein probleempje: Naar Nederlandse maatstaven is Broadway echt graftakke duur. Voor het goedkoopste kaartje bij Hamilton ben je omgerekend 330 euro kwijt, en dan zit je op het balkon. Nu zijn er natuurlijk goedkopere shows, maar dit is slechts om een voorbeeld te noemen. Zo kan je kaarten met 40% korting voor bijvoorbeeld the Phantom of the Opera krijgen aan the ticket booth, een speciale stand die midden op Times Square staat. Hier worden tickets last minute verkocht zodat de shows toch voor vollere zalen spelen. Dan is er uiteraard ook nog de broadway lottery, om gratis eerste rang tickets voor een show te winnen. Of je gaat naar broadwayforbrokepeople.com. Dat kan ook altijd nog.
  9. Geef een fooi. Serieus.
    Dit is een puntje dat ik met name schrijf omdat er op de wereld mensen zijn zoals mijn vader. Mijn vader is de persoon die als typische Hollander een scene kan maken in het buitenland omdat ie een fooi overbodig vindt. Dat zit in New York toch net even anders. Ook al gaat dit tegen sommige Nederlanders hun principes in, GEEF ALSJEBLIEFT EEN FOOI. In de hele VS worden mensen in de horeca bediening super slecht betaald en zijn hun fooien waar ze van moeten leven. Gun deze mensen ook de mogelijkheid om hun rekeningen te betalen. Het is hier normaal. Wees trouwens niet bang dat je nu aan je restaurant tafel pietluttig gaat moeten berekenen hoeveel je deze mensen schuldig bent bovenop je maaltijd. Vaak staat er op je bon aangegeven hoeveel de tip hoort te zijn met 19, 20, of 21 procent fooi.
  10. Klop bij een brandweer kazerne aan.
    We hebben allemaal wel gehoord van de Amerikaanse brandweer. Komt het niet door 9/11, dan komt het wel door series zoals 911 of Chicago fire. Hierdoor zijn Amerikaanse brandweer kazernes vaak een beetje een toeristische attractie. Daar is niets mis mee. Voel je zelfs vrij om bij een kazerne aan te kloppen, ze leiden je graag rond. Veel kazernes verkopen ook t-shirts, maar mocht je daar interesse in  hebben, denk dan goed na over WAAR je een kazerne bezoekt. Waar kazernes in Manhattan vaak 20 dollar per shirt vragen omdat zij vaak toeristen over de vloer krijgen, kan dit in Brooklyn of the Bronx al gauw maar 5 dollar per shirt zijn.

Naast dingen die je in New York absoluut wel zou moeten doen, zijn er altijd nog dingen die je juist niet zou moeten doen. Hier wat tips om typische “doe het niet” problemen te vermijden.

Don’ts: 
1. Tourist traps.
Elke stad heeft ze en ook in New York ontkom je er niet aan: Tourist traps. Plekken, activiteiten of zaken die zo ontworpen zijn dat ze jou als toerist intens veel geld uit de zak kloppen. Een van de voorbeelden van deze traps is het beleid van souvenir winkels op Times Square: Daar betaal je voor een I ❤ New York trui al snel 40 dollar, terwijl je er bij een straat kraampjes verkoper makkelijk eentje te pakken kan krijgen voor 20.

2. De taxi nemen wanneer dit niet hoeft.
Als er nog iets is waar New York City beroemd om is, dan zijn het wel de typerende gele taxi’s die je op menig foto voorbij ziet komen. Dat je als toerist verplicht bent om jezelf door zo’n taxi te laten vervoeren is een grove leugen die je vaak genoeg geld kost. Wat je beter kan doen, is gebruik maken van het metro systeem. Voor een klein bedrag kan je een metro kaartje nemen die je zelf kan opladen en is het mogelijk om heel New York door te reizen. Scheelt je in tegenstelling tot de taxi een boel geld.

3. Te vaak op Times Square zijn.
Oke oke we snappen het. Times Square is een erg vette plek waar je graag foto’s maakt en dat is zeker zo. Kom er alleen niet te vaak. Ik was tijdens mijn tripje iets te vaak op Times Square te vinden en dan pas ga je beseffen hoe irritant bepaalde toeristen zijn en hoe irritant jij dus waarschijnlijk ook bent. Hou het lekker bij 1 of 2 keer, dan blijft het bijzonder.

4. Al je Broadway tickets van tevoren kopen.
Zoals we eerder al hadden vermeld is het bezoeken van een Broadway show niet goedkoop. Al je tickets van tevoren kopen is dus een ERG SLECHT IDEE. Zijn er bepaalde shows (je wilt bijvoorbeeld sowieso naar Hamilton) die je écht wil zien, dan valt het aan te raden om van tevoren je kaartje te scoren, maar anders is het zeker aan te raden dat je je kaartje op locatie koopt bij The ticket booth. Dat scheelt je bakken met geld. Je kan jezelf altijd nog aanmelden voor de Broadway lottery. Als je die wint, dan ben je helemaal goedkoop uit.

5. Een vermogen betalen om het statue of liberty te zien.
Het meest bekende beeld van New York, een cadeautje van de Fransen, staat op een eiland midden in de Hudson River. Dit eilandje bezoeken kost je vaak een redelijke duit. DAT IS NIET NODIG. In plaats van dit eiland te bezoeken (en in een typische toeristen val te lopen) kan je beter de Staten Island Ferry pakken. Die vaart met een prachtig uitzicht langs het Statue of Liberty heen en het kost je helemaal niets.

6. Een godsvermogen betalen voor activiteiten wanneer dit niet hoeft.
Toen ik voor de eerste keer naar New York ging en onderzoek ging doen naar het doen van bepaalde activiteiten, toen kreeg ik ook een kleine paniek aanval betreffende de prijzen die werden gevraagd. Veel locaties, zoals het MET en het Natural Historic museum hanteren het “pay what you wish” beleid. Dat betekend dat in plaats van het volle pond je maar een klein bedrag hoeft te betalen. Dit geldt ook voor het eten op toeristenhotspots: Vaak is het eten hier erg duur, terwijl je het twee straten verderop voor een veel goedkopere prijs kan krijgen omdat de locals daar ook eten.

Dit waren mijn does and don’ts voor New York city. Heb jij nog tips voor dingen in New York die je absoluut wel of juist niet moet doen? Laat het weten in de comments!